WRITE TO US / ESCRÍBENOS

Enter your email address and message and submit. We'll get back to you as soon as possible. 

Introduce tu correo electrónico y mensaje, y pulsa Submit / Enviar. Nos pondremos en contacto contigo lo antes posible. 

24 Calle de Pizarro
Madrid, Comunidad de Madrid, 28004
Spain

+34 91 559 6546

Wonder Ponder, Visual Philosophy for Children, is an imprint specialising in products for fun and engaging thinking. This website provides accompanying material to our Wonder Ponder boxes, including guides for children, parents and mediators, ideas for wonderpondering and fun games and activities. It is also a platform for sharing your very own Wonder Ponder content and ideas.

Bloc

Tenen dret els nens i nenes a tenir una vida privada que no coneguin els seus pares?

Raquel Martínez

Un dels personatges de El que tu vulguis no ha volgut desvetllar el seu nom; insisteix que aquesta informació és privada.

Amb el nostre darrer títol, El que tu vulguis, Ellen Duthie i Daniela Martagón conviden a persones petites, mitjanes i grans a explorar la llibertat i molts dels conceptes relacionats amb la mateixa: seguretat, límits, normes, capacitat d'elecció, voluntat, privacitat i més.

Com tots els títols de la nostra sèrie de Filosofia visual per a nens, El que tu vulguis s'alimenta d'un ampli, ric i atent treball en tallers amb petits i grans abans i durant el procés de creació.

En Wonder Ponder preguntem, escoltem, dialoguem, observem. Tracem un mapa general de preguntes sobre la qüestió central i veiem quines preguntes interessen més a les nenes i nens de diferents edats, per després tractar de condensar-les en les escenes que finalment vam seleccionar per a incloure en el títol.

A causa a la manera en què recollim les preocupacions i les preguntes reals de nens i nenes en tallers, els títols de Wonder Ponder no contenen només preguntes i situacions plantejades per persones grans per a persones petites. Contenen també moltes preguntes que van en l'altra direcció: preguntes i preocupacions plantejades per persones petites o mitjanes i que, presentades a persones grans, poden obrir un interessant diàleg entre generacions.

Un dels temes que apareixen amb freqüència en tallers sobre la llibertat amb nens (amb adolescents, sí, però també amb nens més petits) és el tema de la privacitat. Cal explicar tot als pares o hi ha parts de la vida que ens podem guardar per a nosaltres mateixos?

Una nena de 9 anys es queixava en un dels tallers: "La meva mare em pregunta sempre què he fet i vol saber-ho tot, tot, tot. Però jo no li explico tot perquè hi ha coses que em vull guardar per a mi." A la pregunta de quin tipus de coses són aquestes que es vol guardar per a ella i si són coses que d'alguna manera té por dir a la seva mare, va contestar: "No, no és perquè siguin coses dolentes, és perquè són meves. Són meves i no les vull compartir amb ningú ". A partir d'aquesta declaració i altres d'alguns més del grup, plantegem un diàleg al voltant del dret a la privacitat.

Normalment, quan els adults parlem del dret a la privacitat dels nens, solem centrar l'atenció en la protecció del caràcter privat de les imatges en un món cada vegada més públic, per exemple, o en el dret a l'anonimat de fills de persones famoses , per posar un altre exemple. Ens centrem en la privacitatde portes cap a fora, per dir-ho d’alguna manera. Però, i de portes a dins? Tenen dret els nens a una vida privada que no coneguin els seus pares? Si és així, a partir de quina edat? Tenen dret a mantenir correspondència privada? De quins aspectes de les seves vides és acceptable - o desitjable - que estiguem al corrent? On és la línia entre protecció i intromissió? A partir de quina edat té un nen dret a aquest tipus de privacitat?

Hi ha (almenys) dues escenes dins de El que tu vulguis que disparen reflexions i preguntes sobre aquestes qüestions. La primera presenta un possible món on s'hagués inventat una màquina lectora de pensaments.

Al revers, algunes de les preguntes que es plantegen són: "Per què creus que li estan llegint els pensaments? Quins pensaments creus que ha detectat el lector? Què faries si els altres poguessin llegir els teus pensaments? Pots controlar el que penses? Imagina que aquest lector de pensaments existís de veritat, qui hauria de poder utilitzar-lo, amb qui i per a què? "

A la segona escena (per a aquesta haureu de recórrer a la imaginació 'o a la butxaca!) Veiem un nen dins d'un armari amb l'única companyia d'una bonica gateta. S'han preparat allà dins una estupenda cau amb tot el necessari per gaudir de la seva llibertat. Algunes de les preguntes al dors són:

Creus que és lliure el nen de l'escena? Sentir-se lliure és el mateix que ser lliure? Es pot ser més lliure d'amagat que a la vista dels altres? I sí, aquesta és una pregunta aparentment senzilla, però gens fàcil de contestar. Tenen dret els nens i les nenes a tenir una vida privada que no coneguin els seus pares?

Preguntes que, tant per a nens com per a adults, no són fàcils de contestar i que són, precisament per no ser fàcils, les més interessants de compartir i les més fascinants d'explorar. Preguntes de nens a altres nens, d'adults a nens, de nens a adults, totes perfectes per fer wonder (sorprendre) pondre (reflexionar).

Així que, el tornem a preguntar: Tenen dret els nens i les nenes a tenir una vida privada que no coneguin els seus pares?

I tu, què en penses?

Il·lustració de EL QUE TU VULGUIS, d'Ellen Duthie i Daniela Martagón. De la sèrie Wonder Ponder de Filosofia visual per a nens.