WRITE TO US / ESCRÍBENOS

Enter your email address and message and submit. We'll get back to you as soon as possible. 

Introduce tu correo electrónico y mensaje, y pulsa Submit / Enviar. Nos pondremos en contacto contigo lo antes posible. 

24 Calle de Pizarro
Madrid, Comunidad de Madrid, 28004
Spain

+34 91 559 6546

Wonder Ponder, Visual Philosophy for Children, is an imprint specialising in products for fun and engaging thinking. This website provides accompanying material to our Wonder Ponder boxes, including guides for children, parents and mediators, ideas for wonderpondering and fun games and activities. It is also a platform for sharing your very own Wonder Ponder content and ideas.

Bloc

Sorprendre's, preguntar, reflexionar! Què fa una filòsofa?

Raquel Martínez

abuela_niñ.jpg

Des del desembre passat, Ellen porta a terme uns tallers de diàleg filosòfic entre avis i néts. Cada sessió s’articula al voltant d’una temàtica i s’incita al diàleg a través d’una tria de targetes de les quatre capses Wonder Ponder. El resultat, ho podeu llegir aquí, són uns diàlegs molt rics, en què les mirades de grans i petits van construint nous punts de vista, que els ajuden a pensar de formes diferents, a descobrir coses sobre els altres i a establir nous vincles.

Tots els posts sobre les converses entre avis i néts són molt interessants però l’introductori, on van parlar sobre què és la filosofia i què fa una filòsofa com Ellem, exposa de forma molt sintètica i senzilla alguns aspectes interessants, si volem portar a terme tallers de filosofia amb nens. Així que el reproduïm aquí a sota.

QUÈ ÉS LA FILOSOFIA?

Ellen havia explicat ja alguna cosa sobre ella però li va faltar una cosa molt important: a la universitat, va estudiar filosofia. Va preguntar si algú tenia alguna idea de què és això. "Per exemple si jo dic que sóc "filòsofa", a què creieu que em dedico? Què és el que faig? ".

De seguida va aparèixer una primera paraula: "pensar". Estàvem d'acord en què una filòsofa pensa. Alguns néts i nétes van començar a assajar el gest de pensar i se'ns va donar molt bé. Ellen va afegir que una filòsofa no pensa de qualsevol manera. Pensa llargament, no es conforma amb una estoneta. Pensa amb cura, vol comprendre-ho tot. I per pensar amb cura, s’han de fer altres coses…

QUÈ FA UNA FILÒSOFA?

UNA FILÒSOFA OBSERVA

Per ser bons filòsofs és important observar. Observar cada detall, fixar-nos     molt bé en tot. Que no se'ns escapi ni un detallet. Ens encanta tafanejar la realitat.    

En aquest moment el primer que es va posar observar Ellen va ser la cadira que tenia al seu costat i tots es van apuntar a l'observació. Té quatre potes. Cal que la cadira tingui quatre potes? O seguiria sent una cadira si tingués sol tres? Pensem en com haurien d'estar disposades les potes perquè seguís funcionant com cadira (haurien de ser gruixudes, va dir algú, o     estar disposades en triangle va dir una altra persona) i així, sense voler-ho, vam començar a pensar sobre el que fa que una cadira sigui una cadira.    

cara+asombro.png

UNA FILÒSOFA ES SORPRÉN

És clar! I què passa quan et poses a observar tot amb molt de detall? Doncs que de sobte hi ha coses que et sorprenen: Ooooooh! Ooooooh! Ooooooh! Que estrany és tot. Com de rara és aquesta vida! Què estrany     nostre cos, aquests braços, aquesta veu, aquesta llengua que comprenem tots i amb la qual ens comuniquem! Què estrany és existir!

cara+preguntas.png

UNA FILÒSOFA PREGUNTA

I aquest sorpresa, porta a preguntar-se: Eeeeeh? Com? Quan? Què? I sobretot,sobretot, als filòsofs els encanta preguntar: Per què?Es passen el dia preguntant.    

Però no qualsevol pregunta. Quan es fa filosofia es fan preguntes filosòfiques.    

Per exemple, a una filòsofa no li interessa massa la     pregunta: "Us agrada el filet amb patates?" Per què no ens interessa?    

Una de les nétes indica que la resposta a aquesta pregunta és "només qüestió de gustos" i per això no li sembla filosòfica.    

Algú més afegeix que és una pregunta massa fàcil. Als filòsofs els agraden les preguntes més difícils. Preguntes que no són fàcils de respondre, no responen amb un sí o amb un no, que cal pensar per contestar.

cara+reflexion.png

PENSAR/ REFLEXIONAR

Per donar la millor resposta possible a aquestes preguntes, no queda més remei que pensar. I pensar amb molta cura, sense presses. Així és com construïm respostes.  

caras+dialogo.png

DIALOGAR
I ens agrada pensar costat d'altres persones, escoltant el que tenen ells al cap i compartint amb ells el que tenim nosaltres al cap. Pensem que altres persones poden tenir molt bones idees i molt bones respostes i ens interessa veure si les seves respostes són millors que les nostres. A vegades és sorprenent com de bones poden arribar a ser les idees dels altres! Així que també és molt important per als filòsofs dialogar.     

I a això havíem vingut. Serem capaços de ser bons filòsofs? De fer bones preguntes? Vam decidir provar!  

Qui s’atreveix a provar-ho per aquí?