WRITE TO US / ESCRÍBENOS

Enter your email address and message and submit. We'll get back to you as soon as possible. 

Introduce tu correo electrónico y mensaje, y pulsa Submit / Enviar. Nos pondremos en contacto contigo lo antes posible. 

6 Calle San Crispín
Madrid, 28011
Spain

+34 91 559 6546

Wonder Ponder, Visual Philosophy for Children, is an imprint specialising in products for fun and engaging thinking. This website provides accompanying material to our Wonder Ponder boxes, including guides for children, parents and mediators, ideas for wonderpondering and fun games and activities. It is also a platform for sharing your very own Wonder Ponder content and ideas.

Bloc

WONDER PONDER, SPLASH! NÚMERO 1: SI EN REALITAT FOSSIS UN ROBOT, PREFERIRIES NO SABER-HO?

Raquel Martínez

Des Wonder Ponder volem lluitar perquè aquest estiu la calor no ens redueixi a farinetes el cervell.

Per això us anirem llançant un degoteig refrescant que hem anomenat Wonder Ponder 'Splash!: una selecció d'escenes tretes dels nostres tres títols de Filosofia visual per a nens (Món cruel, Jo, persona i El que tu vulguis).

Llestos per al primer Wonder Ponder 'Splash !?

Allà va!

 

Si en realitat fossis un robot, preferiries no saber-ho?

Evitar que el teu cervell i el de la teva família es tornin farinetes amb la calor és fàcil. Cal posar-se a pensar. Podeu explicar-nos les vostres conclusions en un comentari en aquesta entrada del bloc o a la nostra pàgina de Facebook. Al final de l'estiu, triarem la resposta que més ens hagi agradat de tots els Wonder Ponder 'Splash! i el guanyador/la guanyadora podrà escollir una de les nostres súper caixes signada i dibuixada per les autores (aquella que més t'agradi) com a regal. Vàlid per a tot el món.

Un, dos, tres, Splash!

Tenen dret els nens i nenes a tenir una vida privada que no coneguin els seus pares?

Raquel Martínez

Un dels personatges de El que tu vulguis no ha volgut desvetllar el seu nom; insisteix que aquesta informació és privada.

Amb el nostre darrer títol, El que tu vulguis, Ellen Duthie i Daniela Martagón conviden a persones petites, mitjanes i grans a explorar la llibertat i molts dels conceptes relacionats amb la mateixa: seguretat, límits, normes, capacitat d'elecció, voluntat, privacitat i més.

Com tots els títols de la nostra sèrie de Filosofia visual per a nens, El que tu vulguis s'alimenta d'un ampli, ric i atent treball en tallers amb petits i grans abans i durant el procés de creació.

En Wonder Ponder preguntem, escoltem, dialoguem, observem. Tracem un mapa general de preguntes sobre la qüestió central i veiem quines preguntes interessen més a les nenes i nens de diferents edats, per després tractar de condensar-les en les escenes que finalment vam seleccionar per a incloure en el títol.

A causa a la manera en què recollim les preocupacions i les preguntes reals de nens i nenes en tallers, els títols de Wonder Ponder no contenen només preguntes i situacions plantejades per persones grans per a persones petites. Contenen també moltes preguntes que van en l'altra direcció: preguntes i preocupacions plantejades per persones petites o mitjanes i que, presentades a persones grans, poden obrir un interessant diàleg entre generacions.

Un dels temes que apareixen amb freqüència en tallers sobre la llibertat amb nens (amb adolescents, sí, però també amb nens més petits) és el tema de la privacitat. Cal explicar tot als pares o hi ha parts de la vida que ens podem guardar per a nosaltres mateixos?

Una nena de 9 anys es queixava en un dels tallers: "La meva mare em pregunta sempre què he fet i vol saber-ho tot, tot, tot. Però jo no li explico tot perquè hi ha coses que em vull guardar per a mi." A la pregunta de quin tipus de coses són aquestes que es vol guardar per a ella i si són coses que d'alguna manera té por dir a la seva mare, va contestar: "No, no és perquè siguin coses dolentes, és perquè són meves. Són meves i no les vull compartir amb ningú ". A partir d'aquesta declaració i altres d'alguns més del grup, plantegem un diàleg al voltant del dret a la privacitat.

Normalment, quan els adults parlem del dret a la privacitat dels nens, solem centrar l'atenció en la protecció del caràcter privat de les imatges en un món cada vegada més públic, per exemple, o en el dret a l'anonimat de fills de persones famoses , per posar un altre exemple. Ens centrem en la privacitatde portes cap a fora, per dir-ho d’alguna manera. Però, i de portes a dins? Tenen dret els nens a una vida privada que no coneguin els seus pares? Si és així, a partir de quina edat? Tenen dret a mantenir correspondència privada? De quins aspectes de les seves vides és acceptable - o desitjable - que estiguem al corrent? On és la línia entre protecció i intromissió? A partir de quina edat té un nen dret a aquest tipus de privacitat?

Hi ha (almenys) dues escenes dins de El que tu vulguis que disparen reflexions i preguntes sobre aquestes qüestions. La primera presenta un possible món on s'hagués inventat una màquina lectora de pensaments.

Al revers, algunes de les preguntes que es plantegen són: "Per què creus que li estan llegint els pensaments? Quins pensaments creus que ha detectat el lector? Què faries si els altres poguessin llegir els teus pensaments? Pots controlar el que penses? Imagina que aquest lector de pensaments existís de veritat, qui hauria de poder utilitzar-lo, amb qui i per a què? "

A la segona escena (per a aquesta haureu de recórrer a la imaginació 'o a la butxaca!) Veiem un nen dins d'un armari amb l'única companyia d'una bonica gateta. S'han preparat allà dins una estupenda cau amb tot el necessari per gaudir de la seva llibertat. Algunes de les preguntes al dors són:

Creus que és lliure el nen de l'escena? Sentir-se lliure és el mateix que ser lliure? Es pot ser més lliure d'amagat que a la vista dels altres? I sí, aquesta és una pregunta aparentment senzilla, però gens fàcil de contestar. Tenen dret els nens i les nenes a tenir una vida privada que no coneguin els seus pares?

Preguntes que, tant per a nens com per a adults, no són fàcils de contestar i que són, precisament per no ser fàcils, les més interessants de compartir i les més fascinants d'explorar. Preguntes de nens a altres nens, d'adults a nens, de nens a adults, totes perfectes per fer wonder (sorprendre) pondre (reflexionar).

Així que, el tornem a preguntar: Tenen dret els nens i les nenes a tenir una vida privada que no coneguin els seus pares?

I tu, què en penses?

Il·lustració de EL QUE TU VULGUIS, d'Ellen Duthie i Daniela Martagón. De la sèrie Wonder Ponder de Filosofia visual per a nens.

 

 

La il·lustradora Daniela Martagón relata el fascinant procés de la recerca de to

Raquel Martínez

A la presentació del tercer títol de la nostra sèrie de Filosofia visual per a nens en castellà, El que tu vulguis, Daniela Martagón, la il·lustradora, dissenyadora i coautora del llibre, va explicar el procés des de la seva mirada d’il·lustradora i per a això es va centrar en la recerca del to adequat.

Compartim el relat de Daniela:

La primera proposta de maqueta era molt diferent a la que finalment va acabar sent. Aquesta primera aproximació es va basar en el concepte de gàbia i tancament i en diferents variacions, que volien explorar diversos graus i possibilitats de llibertat.

Va ser la primera maqueta en forma d'exposició que vam mostrar a grups de nens de diferents edats (de 5 a 9 i de 10 a 12). I el cas és que va funcionar molt bé. La proposta tenia escenes poderoses que detonaven reaccions i diàlegs molt interessants, però al final el conjunt resultava molt fatalista i opressiu. Ens vam adonar que resultava molt pesat aquest enfocament i que calia contrastar-ho amb altres exemples més lliures o alliberadors.

El segon intent estava relacionat amb el títol provisional que teníem per a la caixa en anglès: Freedom in a Box. El títol ens encantava i la possibilitat de trobar llibertat en l’encaixat que representava la imatge ens agradava també, però no trobàvem una traducció que ens agradés en espanyol. La libertad en caja ens semblava que feia un joc de paraules involuntari amb "en caja" i "encaja" que grinyolava. No volíem tenir títols conceptualment massa diferents, així que en vam buscar un altre.

Després de donar amb un nou títol, vam seguir experimentant amb la idea de llibertat en una caixa, jugant de nou amb gàbies, però hi havia un problema de col·lisió entre el significat del títol i el de la imatge. No s'entenia bé. Les gàbies ens començaven a oprimir.

 

Així que vam eliminar la gàbia i vam provar només amb mordassa i lligams, però tampoc s'entenia del tot. Fins i tot hi va haver qui li va treure connotacions pujades de to que nosaltres, innocents criatures, ni tan sols havíem imaginat.

I llavors va arribar una segona etapa, en la qual més aviat me’n vaig anar a l'extrem oposat: la vida sense vigilància, normes, ni càstigs. Aquests nens jugant amb foc.

Un nadó borratxo de poder. Conduint, fumant. Però no ens agradava gens com de seguida adquiria un to moralista, en el qual si als nens se'ls dóna llibertat, no saben utilitzar-la. Tampoc aquest era el camí que volíem seguir...

 

 

Daniela 7.png

No, no era el camí. Vaig decidir mantenir el nadó, però vaig canviar la voluntat desbocada pel desig. Vaig provar amb la idea del geni. No estava malament, ens agradava. Gairebé, gairebé ... Però sentíem que aquesta coberta encaminava el lector exclusivament cap a l'aspecte del desig dins de la llibertat, quan en realitat la capsa abordava molt més. Seguia sense convèncer-nos...

Daniela 8.png

Fins que vaig dibuixar a aquesta nena en plena explosió extàtica de llibertat. Lliure! Ens agradava el caràcter de celebració.

I vaig seguir provant, fins a trobar la idea de l'altaveu. Aquí no només està ella en ple èxtasi de llibertat, sinó que commina els lectors a unir-se a ella. Sentíem que havíem arribat al final. Un viatge que havia anat des del fatalisme fins a la celebració. Era el que cercàvem.

Uns retocs i adaptacions i una mica de color .. i voilà!

 

Totes les il·lustracions d'aquest post: Daniela Martagón.

RECITAL DE FILOSOFIA VISUAL A MÓN LLIBRE

Raquel Martínez

Abril ja està aquí i amb ell, moltes cites literàries! La primera, el proper cap de setmana, el 8 i 9 d'abril, al recinte del CCCB, a la plaça Joan Coromines i a la dels Àngels. Món llibre torna i aquest any Wonder Ponder estarem allà amb el nostre flamant nou títol en català, El que tu vulguis, i amb el 1º RECITAL DE FILOSOFIA VISUAL! T'ho perdràs?

T'esperem al taller blanc a les 11h45 del diumenge 9 d'abril.

Cartel Món llibre.jpg

WONDER PONDER A ESO I BATXILLERAT? OH! SÍ!

Raquel Martínez

La nostra autora Ellen Duthie va tornar divendres passat de passar un parell de dies apassionants en el Centre Educatiu Gençana de València, on va participar com a convidada al fabulós Carnestoltes Literari que organitza el col·legi i que aquest any se celebra per 28é any consecutiu. Us animem a fer una ullada al programa aquí per fer-vos una idea i us deixem a Ellen perquè expliqui l'experiència.

Quan em van convidar al Carnaval Literari de Gençana em va fer especial il·lusió perquè havia sentit a parlar molt tant del carnaval com de l'escola i em venia molt de gust viure-ho de prop. A més de tenir l'oportunitat de gaudir de l'espectacle i de la companyia del titellaire Rodorín, del Circ de Puces de Dominique Kerignard i dels altres convidats, em va agradar molt la idea de treballar més amb secundària, ja que feia temps que em venia de gust provar un parell de coses amb aquestes edats. Vaig tenir sessions amb grups des de 1r d'ESO fins a 2n de Batxillerat i va resultar realment apassionant.

Escena de Món cruel de la sèrie de Filosofia visual per a nens (i no tant nens) de Wonder Ponder

Escena de Món cruel de la sèrie de Filosofia visual per a nens (i no tant nens) de Wonder Ponder

Van ser sessions curtes majoritàriament (d'uns 50 minuts), centrades principalment en aconseguir que entréssim tots en un estat de curiositat i de necessitat de preguntar, amb el focus posat en la generació de preguntes: en la pregunta com a resposta. El professor de filosofia em comentava la dificultat que de vegades trobava per fer que les preguntes brollessin d'ells i això ens vam proposar.

El mecanisme? Comencem amb un recital de filosofia visual, en el qual anaven apareixent escenes de Wonder Ponder a la pantalla mentre escoltaven un recital, composat principalment de preguntes, guionitzat prèviament i adornat amb anècdotes, una mica de dramatisme, humor i comentari. Però principalment un vessament de preguntes amb les quals deixar-se inundar la ment.

Immediatament després del Recital de Filosofia visual, mentre seguíem en aquest estat de semi-hipnosi interrogatòria, vam mostrar escenes noves i vam proposar als alumnes que fossin ells qui s'encarreguessin de les preguntes.

Des de 1r d'ESO fins a 2n de Batxillerat, els resultats van ser molt interessants i la participació excel·lent, amb una naturalitat en la recerca de bones preguntes com respostes que va interessar molt al professor.   

Escena de El que tu vulguis de la sèrie de Filosofia visual per a nens (i no tant nens) de Wonder Ponder.

Escena de El que tu vulguis de la sèrie de Filosofia visual per a nens (i no tant nens) de Wonder Ponder.

Les nostres imatges s'han fet i estan pensades perquè, a mirar-les, es disparin preguntes i reflexions. Realment, les preguntes que hi ha darrere de cada escena són una mena de suport al professor o al lector si li ve de gust llegir-les, però la idea és que les imatges per si soles provoquin preguntes interessants.

Les imatges que fem són bastant úniques en aquest sentit. Sovint, quan es pensa en imatges que fan pensar, se'ns ocorren imatges poètiques, obertes, on hi cap una multitud d'interpretacions, o imatges metafòriques. Altres vegades es fan servir imatges denúncia, on es mostra una realitat davant la qual es pretén fer reaccionar a què les veu. Però en Wonder Ponder, el que tractem de fer en el nostre treball, en el qual col·laborem molt estretament les tres integrants de l'equip -filòsofa, il·lustradora i editora-, és crear imatges provoca-preguntes. Els mecanismes que fem servir per provocar preguntes inclouen humor, tensió, exageració, intercanvi de rols o el món al revés, identificació, sorpresa, mons possibles, provocació d'estranyesa, incredulitat, indignació, por, desconcert, incomoditat, rebuig, atracció, goig.

Cada imatge provoca diversos tipus diferents de pregunta: interpretatives (per tractar de comprendre la imatge i assegurar-se que es tenen clars els matisos), hipotètiques sobre el món de l'escena (què haurà passat abans? Què podria passar després? Com serà el món on aquesta escena pugui ser possible?), experiencials (relatives a la nostra pròpia relació amb l'escena des de l'experiència o des imaginar-se com actuaríem nosaltres en la situació) i altres més generals, abstractes o filosòfiques, aplicables no només a l'escena, ni a la nostra experiència, sinó a totes les altres situacions similars, categoritzant aquesta similitud des de diferents perspectives i arribant a preguntes cada vegada més fonamentals. El més fàcil sol ser començar per les que estan enganxades a la imatge, i després anar fent preguntes cada vegada més generals.

Escena de Jo, persona, de la sèrie de Filosofia visual per a nens (i no tant nens) de Wonder Ponder.

Escena de Jo, persona, de la sèrie de Filosofia visual per a nens (i no tant nens) de Wonder Ponder.

Una de les coses que més va interessar al professor és com una mateixa imatge, amb els diferents grups i les diferents edats portava a preguntes sobre un nucli temàtic molt concret, moltes vegades molt similars. Per Wonder Ponder, això és el més gra de la floreta: vam aconseguir allò que ens havíem proposat. Despertar sense dirigir. Amb cada escena, i amb totes elles en el seu conjunt, cerquem provocar les circumstàncies per fer brollar la sorpresa o l'estranyesa, per generar curiositat i necessitat de comprendre i analitzar.

La propera vegada que treguis una caixa de Wonder Ponder a l'aula o a casa, amb primària o amb secundària, prova a jugar a aquest joc de les preguntes. Podeu mostrar una escena de Wonder Ponder i proposar pensar en totes les bones preguntes que se us acudeixin relacionades amb la imatge (de tot tipus: interpretatives, experiencials, hipotètiques i filosòfiques). Es pot considerar amb atenció cada pregunta: s'entén? Es podria formular amb més claredat? Centrar l'exercici en la generació de bones preguntes, sense tractar de contestar-les, eleva la pregunta a la categoria d'una possible finalitat en si mateix, la situa com a element de joc i ens proposa una relació diferent amb les preguntes, les quals no tenen per què aclaparar i molt menys espantar i amb les quals podem gaudir sense la pressió d'haver de respondre-les.

No és que explorar possibles respostes no sigui important, però ho podem deixar per a un altre dia.

 

"LA FILOSOFIA ÉS REBEL·LIA". LLEGEIX L'ENTREVISTA A ELLEN DUTHIE AL NOU NÚMERO DE EL CULTURISTA, DEDICAT A LA FILOSOFIA.

Raquel Martínez

Al nou número de El Culturista,dedicat a la Filosofia, ressenyen Jo, persona en català, entrevisten Ellen Duthie i proposen un joc per wonderpondejar, entre moltes, moltes més coses molt recomanables.  

Us deixem el text de l'entrevista realitzada per Núria Puyuelo.


L'ENTREVISTA
ELLEN Duthie


QUÈ ÉS PER A TU LA FILOSOFIA?

La filosofia és rebel·lia. Quan filosofem ens atrevim a qüestionar totes les certeses que ens vénen donades i les que creiem haver construït fins al moment sobre el món i sobre la nostra relació amb el món.

La filosofia és joc i com qualsevol joc, és cosa seriosa. Quan fem filosofia hem d'assegurar primer que tenim totes les peces del puzzle sobre la taula. Després podem veure quins encaixen. Amb les peces que no encaixen, hem de pensar si podem prescindir-ne o si hem de deixar-les a un costat per intentar incorporar-les la propera vegada que juguem a aquesta pregunta o puzle.

La filosofia és també recerca de sentit. La vida és estranya, el món és misteriós i els éssers humans estem plens de contradiccions. Partint de la sorpresa que ens provoca aquesta estranyesa, la filosofia busca formular les preguntes necessàries, ordenar les possibles respostes a aquestes preguntes i sotmetre-les a examen. Després veiem amb quines ens podem anar quedant per construir sentit i quines cal anar rebutjant. Curiosament, en aquesta recerca de sentit, la filosofia es converteix també en font de sentit: filosofar és una de les coses més humanes a les quals ens podem dedicar.


PER QUÈ CREUS QUE SERVEIX?

D'alguna manera, la filosofia, com la literatura, no "serveix" per a res, i ho dic amb molt d’orgull!

Però la filosofia és molt valuosa per molts motius. És valuosa perquè interroga el món i a totes les altres disciplines, formulant bones preguntes i exigint respostes pausades i raonades.

És valuosa perquè ens fa conscients que gran part del que considerem de sentit comú, lluny de ser cert, està basat en errors i imprecisions. La filosofia ens obliga a sotmetre a examen les nostres conviccions, creences i prejudicis. Ens obliga a pensar sobre la qualitat del nostre raonament, a examinar la nostra pròpia ment i a conèixer-nos millor. És valuosa perquè ens exigeix pensar per nosaltres mateixos.  

La filosofia és valuosa també perquè ens pot aportar un sentit de la perspectiva sobre què és el que importa i què és allò que no importa tant per al nostre món i per a la nostra vida.


CREUS QUE COM A SOCIETAT TENIM POR DE PENSAR?

Crec que el que tenim és poca pràctica. Ens passem la vida practicant dur per no pensar. El sistema educatiu dominant, des de fa molt de temps, ha eliminat qualsevol rastre de reflexió sobre el que s'està aprenent, especialment en les edats més primerenques. Si portem tota la vida practicant la irreflexió, és difícil de sobte començar a pensar en profunditat en les coses i és normal que doni no només por, sinó també mandra.

Pot resultar més incòmode o més complex pensar per un mateix que acceptar una veritat donada o deixar que altres decideixin per tu. Hi ha també una sensació que no és pràctic, fins i tot que no és realista, posar-se a pensar. Qui té temps per a aquestes coses? Com si pensar fora prescindible.

D'altra banda, hi ha certa tendència a imaginar que si pensem profunda i seriosament sobre la vida, descobrirem inevitablement una realitat terrible i ens endisarem en la desesperació o caurem a l'abisme. O que si no es té una resposta clara, la sensació serà insuportable. Però, no és preferible seguir pensant, que conformar-se amb una resposta que en realitat no ens convenç? Quina idea tan tremenda la que per ser mitjanament feliços, hem d’anar per la vida sense pensar!

El que ens hauria d’aterrir és la por a pensar.


COM CREUS QUE S'HAURIA D'ENSENYAR LA FILOSOFIA A L'ESCOLA PERQUÈ NO SIGUI CONCEBUDA COM UNA DISCIPLINA COMPLICADA I INABARCABLE?

Crec que el fonamental és aconseguir generar aquestes circumstàncies de sorpresa i perplexitat que donen lloc a les preguntes filosòfiques perquè les mateixes preguntes brollin en les ments de l'alumnat. Es tracta de provocar desestabilització, dubtes sobre certeses prèvies, confusió que els fascini, que els porti a voler indagar. En el moment en què la pregunta sorgeixi d'ells o com a mínim entenguin com va sorgir en la ment d'una altra persona, estan enganxats i la qüestió ja està al seu abast.


QUINA ÉS LA MILLOR METODOLOGIA PER INTRODUIR-LA A L'ESCOLA?

Crec que posar èmfasi en el caràcter dialògic de la filosofia és desitjable per molts motius, entre ells, perquè implica l'alumnat en les qüestions, de manera que no són merament receptors o, en el millor dels casos, analistes d'idees i arguments aliens, sinó que són part activa de la indagació.

També crec que és positiu allunyar-se de la regurgitació escrita i centrar-se en el gènere de l'assaig des de petits, on, a partir de lectures i anàlisi de textos de filòsofs i de diàlegs a l'aula, es presenti una tesi pròpia, degudament argumentada.

També és interessant introduir altres gèneres d'escriptura i art, com relats de ciència ficció per exemple, per explorar determinades preguntes filosòfics, o projectes "d’exposicions per fer pensar" a companys.


EN QUÈ CONSISTEIX EL TEU PROJECTE WONDER PONDER? QUINS OBJECTIUS PERSEGUEIX? 

És un projecte de recerca de Filosofia visual per a nens que combina una part educativa, una altra literària i una altra editorial. A partir d'imatges narratives intrigants i provocadores, cadascun dels nostres títols convida a reflexionar sobre un determinat tema des de molts angles diferents.

El treball que vam realitzar està basat en treball previ amb nens i adults de diferents edats, on observem i dialoguem amb ells per detectar algunes de les preguntes i temes que més atrauen els assistents i vam provar les imatges per veure en quina mesura desperten una reflexió rica. Després, hi ha un treball lent i dur d'edició en què participem jo, la il·lustradora Daniela Martagón i l'editora Raquel Martínez.

Wonder Ponder busca obrir espais de reflexió i diàleg, on puguem compartir el nostre "no saber" i construir possibles respostes. Busca oferir oportunitats per aturar-se a pensar, en un món en el qual ens aturem poc i a pensar, menys. Cerca també fer de la reflexió un procés al mateix temps rigorós i juganer i sobretot, al qual un pugui habituar-s'hi.


QUIN LLIBRE RECOMANARIES ALS PARES PER APROPAR LA FILOSOFIA ALS SEUS FILLS I PER A ELLS?

Qualsevol llibre-joc de Wonder Ponder, què vaig a dir jo!

Món cruel, per pensar sobre la crueltat, Jo, persona, per pensar sobre què som i qui som, i El que tu vulguis per pensar sobre la llibertat.

La veritat és que qualsevol exemple de bona literatura també pot usar-se com a trampolí per al diàleg. Aquí és important fugir de llibres que continguin lliçons (no solen donar per a un diàleg molt ric) i buscar llibres que deixin al lector amb una pregunta més que amb un missatge.

QUAN ERES PETITA, QUÈ VOLIES SER DE GRAN?

Recordo que de molt petita volia ser arquitecta. Després, d'adolescent vaig canviar a advocada (principalment, ho confesso, a causa de la influència de la sèrie La Llei de Los Angeles). Durant diversos anys, vaig seguir contestant automàticament que volia ser advocada, per llevar-me de damunt la pregunta. De fet, gairebé gairebé vaig estudiar Dret. Però sempre agrairé als meus pares que abans de sol·licitar plaça a la universitat, s'asseguessin amb mi i em fessin dues preguntes molt senzilles: "però, a tu què t'interessa de debò ?, què t'apassiona?" I ho vaig tenir claríssim: la filosofia.

Ellen Duthie (Cadis, 1974) és autora, traductora, editora i professora. Creadora del projecte Wonder Ponder de Filosofia visual per a nens i autora dels blocs "Lo leemos así», «Filosofía del cuento» i «Filosofía a la de tres». El seu treball se centra en els camps de literatura infantil i filosofia per a nens, de vegades per separat però normalment regirats.

Què fer per no deixar fora els nens a qui els costa participar?

Raquel Martínez

wonderponderers-02.png

Una de les preguntes que ens solen fer motls mediadors quan coneixen Wonder Ponder fa referència a la dinàmica del diàleg filosòfic a l'aula o en contextos educatius no formals, i concretament, a la participació.

Què fer per no deixar fora els nens a qui costa participar? Com integrar-los en la comunitat d'indagació si no els agrada o els costa parlar davant la gent? És evident que no hi ha una estratègia màgica per fer que tothom participi de la mateixa manera. Tot depèn del nen, del grup, del context i de la familiaritat amb el diàleg filosòfic del grup i de l'adult que facilita el diàleg.

Però, la nostra autora, Ellen Duthie, comparteix algunes idees al bloc:

No tinc estratègies màgiques però sí hi ha tres casos que em van fer reflexionar en el seu moment i que em sembla útil compartir. A cada cas hi ha un aspecte a tenir en compte pel que fa a la participació:

1. Definició de la participació. Hi ha un nen, que ara té 10 anys, que ha estat venint a cadascun dels tallers que he fet a Madrid des de fa uns 4 anys. No se n'ha perdut cap. Insisteix que vol apuntar-se. Li agrada parlar quan estàs sol amb ell o en contextos de joc. S'expressa molt bé, amb un vocabulari ampli i amb capacitat d'exposar idees complexes i de resoldre conflictes amb amics mentre juga. I, en canvi, als grups de diàleg, no parla quasi. Crec que en tots els tallers als quals ha assistit, no haurà dit més d'una o dues frases durant els diàlegs.

Quan la seva mare em pregunta si ha participat, li dic que sí. Que tot i que no ha parlat al llarg del diàleg, sí que ha estat molt atent a tot allò que deien els demés i ha estat seguint la conversa amb interès, somrient i reaccionant davant les exposicions dels seus companys. Desprès, la mare m'explica que ell li conta tot allò sobre el qual hem estat parlant i què ha argumentat cadascú, de forma que tornen a tenir el diàleg a casa. Aquest cop sí que participa, exposa el seu acord o desacord amb els diferents arguments que ha anat escoltant i va construint una resposta pròpia. Hi ha nens -i també adults- que tenen un ritme de pensament ràpid i altres que prefereixen un ritme més lent. Els agrada que allò que llegeixen reposi, digerir allò que escolten i parlar-ho més tard, tranquil·lament, amb un amic, amb la mare o el pare. Hi ha persones a qui no els costa anar construint les seves respostes mentre van dialogant, a qui no els fa nosa rectificar pel camí. Però hi ha d'altres que prefereixen, i que fins i tot necessiten, pensar-ho una mica més, fer eixe diàleg de forma interna abans de pronunciar-se. Aquest diàleg intern pot ser també part del diàleg compartit. Pot ser també una forma -activa- de participar.

2. Donar temps. Una noia, molt tímida, que va venir a una sèrie de tallers setmanals, no va dir res durant els dos primers dies. Al tercer, de sobte, va començar a parlar, com si haguès comprovat que la dinàmica era diferent a allò que s'esperava: que aquí, a diferència d'altres contextos, sí que es sentia amb forces per a participar. Això em passa sovint i crec que també està relacionat amb el ritme de pensament i la capacitat per filar arguments quan es fan diàlegs filosòfics. En altres contextos, dins i fora de l'aula, és normal que aquelles persones que senten certa ansietat social o que tenen dificultats per a la comunicació puguin sentir-se incòmodes i pressionades quan se'ls plantegin preguntes. La major part de vegades sembla que les preguntes hagin de respondre's ràpidament, bé amb la resposta correcta, bé amb una opinió ja formada sobre el tema.

Però, en els diàlegs filosòfics el ritme és pausat. No es tracta de treure's la pregunta del mig sinó més bé de romandre en ella una bona estona; el temps que calgui. Aquest ritme pausat pot resultar reconfortant per aquelles persones que enfront altres ritmes poden sentir-se incòmodes, fins al punt de no voler participar.

3. Diferents maneres de participació. El darrer és un cas semblant al primer d'un altre nen que ve sovint als tallers i que molts titllarien de poc participatiu. És un pensador silenciós. Però, el més interessant és com canvia la seva actitud durant el treball artístic que solem fer posterior als diàlegs en els tallers Wonder Ponder. Aquí es transforma i mostra molta energia, creativitat i molta més espontaneitat. Això no significa que no gaudeixi en silenci dels diàlegs. Sempre m'interesso per les seves aportacions artístiques perquè són fantàstiques (ho són), però per sobre de tot, per fer-li veure que una mena de participació no és més rellevant que una altra i per explicar-li així que als seus dibuixos veig tot el treball que ha fet en silenci durant els diàleg.

Fins i tot, al llarg del diàleg tracto d'incorporar diferents formes de participació. Hi ha preguntes introductòries que tenen més a veure amb el relat d'una experiència pròpia que pugui aportar alguna cosa al tema que estem explorant. Per a certes persones participar en la resposta a aquesta mena de qüestions intimida menys que participar en les purament filosòfiques. I al contrari. Hi ha qui no vol relatar res propi i prefereixen centrar-se en les qüestions en sí. En aquest sentit, paro atenció i intento fer preguntes a cadascun d'ells del tipus de preguntes que ja sé que els costa menys o que els diverteix més de respondre.

Crec que allò fonamental és crear un ambient compartit agradable, estimulant i segur per a dialogar. I no córrer. No pressionar. No forçar. Donar temps. I gaudir d'eixe temps en el qual ens aturem a pensar junts.

Més informació.

Els títols de la sèrie: Món cruel i Jo, persona

Wonder Ponder als mitjans

Blocs d'Ellen Duthie: Filosofía de cuento, Filosofía a la de tres, Lo leemos así.

Punts de venda

Wonderpondejant al Nadal (descarregable gratuït!)

Ellen Duthie

AQUESTOS NADALS, SORPREN-TE I PENSA!

 AMB EL NOSTRE DESCARREGABLE GRATUÏT

DE FILOSOFIA VISUAL PER A NENS PER PENSAR EL NADAL.

 

El Nadal s'apropa i des de Wonder ponder pensem que dóna molt i molt per a pensar. Ja l'any passat vam comprovar que molts professors i moltes famílies pensaven el mateix. Molts d'ells ens van escriure entusiasmats contant-nos com ho havien passat i com havien pensat amb el nostre especial nadalenc.

Per això, aquest any tornem a compartir el nostre regal nadalenc per a tots: un PDF descarregable i imprimible ple de propostes per a pensar sobre aquestes dates. A gaudir!

Clica a sobre de la imatge per a descarregar el quadern complet en PDF.

US DESITGEM A TOTS UNS NADALS PLENS DE SORPRESES I REFLEXIONS!

FELIÇ DIA MUNDIAL DE LA FILOSOFIA 2016, I BENVINGUTS MÓN CRUEL I JO, PERSONA, ELS PRIMERS TÍTOLS DE WONDER PONDER EN CATALÀ!

Ellen Duthie

¡Feliç Dia Mundial de la Filosofia!

Benvinguts Món cruel i Jo, persona (de la sèrie Wonder Ponder de Filosofia visual per a nens)! 

Món cruel, d'Ellen Duthie i Daniela Martagón, va ser el nostre primer llibre. Es va publicar un fresc i assolellat Dia Mundial de la Filosofia 2014, dijous.

Al llarg d'aquestos dos anys han passat moltes coses a Wonder Ponder: hem publicat dos títols més en castellà i anglès -Yo, persona (2015) i Lo que tú quieras (2016)-, hem gaudit d'una generosa benvinguda per part dels mitjans de comunicació i de llibreries i tendes, hem impartit tallers, hem oferit xarrades i hem viatjat prou. I ara, desprès de meditar-ho detingudament, hem decidit atrevir-nos a publicar en català. 

Amb l'ajuda de Bel Olid, perspicaç traductora i autora, i la incorporació d'Anna Juan Cantavella, la nostra "corresponsal" en terres catalanes, esperem que els lectors gaudeixin sorprenent-se i reflexionant amb Wonder Ponder. Filosofia visual per a nens.

MonCruel_portada 2.jpg

Matar formigues et sembla cruel?
T'agradaria viure en un zoo? Per què?
Sempre és cruel, obligar algú a fer una cosa que no vol fer?
I tu, què en penses?

Saps sense cap mena de dubte que ets una persona?
Com saps que en realitat no ets un robot?
Si tinguessis dos o tres cervells, series dues o tres persones?
I tu, què en penses?

Què és Wonder Ponder? Obre, mira, pensa.

Wonder Ponder acosta els lectors a algunes de les grans preguntes de la filosofia de manera divertida i atractiva. Escenes curioses i preguntes intrigants conviden a la reflexió i al diàleg, i estimulen el desenvolupament d’un pensament propi i faciliten la construcció d’un mapa visual i conceptual del tema que tracta cada títol.

Los libros caja de Wonder Ponder estan dissenyades per mirar-les, llegir-les i pensar-hi tots sols o acompanyats, en contextos familiars, lúdics o educatius.

Les autores

Ellen Duthie, autora del concepte i dels textos. Ellen és filòsofa i especialista en literatura infantil. Els seus tallers de filosofia per a nens són l'origen de Wonder Ponder. I també la seva creença de què sí és possible i, de fet, és molt gratificant incitar a la reflexió pròpia des d'edats molt primerenques.

Daniela Martagón ha creat les imatges i el disseny de la capsa. El traç fresc de les seves il·lustracions i la seva gran capacitat per a traduir en imatges espontànies i desenfadades el pensament complex, la van convertir en la parella perfecta de l'Ellen. Ella és la creadora de les escenes que funcionen com a trampolí del pensament filosòfic de Món cruel i Jo, persona.

I de regal... un joc per imprimir, mirar i pensar.

Passeja per la nostra web, cerca les llibreries on pots trobar els nostres llibres i, de regal, descarregat i imprimeix aquest joc per celebrar el Dia Mundial de la Filosofia. 

Humans als zoos?

Ellen Duthie

Una de les escenes de Filosofia visual per a nens del nostre llibre Món cruel mostra un zoo alienígena amb diverses criatures terrestres engabiades -entre elles un nen humà-.

L'escena per sí mateixa sempre provoca un diàleg interessant i animat, però es pot enriquir encara més combinant-la amb fotografies i històries reals d'humans tancats en zoos i exposicions als segles XIX i principis del XX.

La fotografia de dalt mostra a Ota Benga, un home pigmeu que va estar exposat en el Zoo del bronx durant dues setmanes en septembre del 1906, en la gàbia dels primats. The New York Times va contar així la notícia:

 

Un bosquimà comparteix gàbia amb els micos del Zoo del Bronx

Alguns es riuen amb les seves gràcies, però molts estan disgustats.

Algunes vegades, el cuidador el deixa en llibertat.

Llavors, amb l'arc i les fletxes, el pigmeu congoleny es tira al bosc.

Ahir al Par Zoològic del Bronx va haver una exposició que va provocar a molts dels visitants alguna cosa més que simples riures. Cert és que de riures en van haver, però hi havia alguna cosa que retornava la seriositat als visitants pensants. Fins i tot aquells que es reien, marxaven amb una expressió als rostres com aquella que se'ns queda després de veure una obra de teatre amb final trist o de llegir un llibre en el qual l'heroi o l'heroïna no en surten massa ben parats.

«Hi ha alguna cosa que no m'agrada»: així ho expressava un home.

L'exposició era la d'un home en una gàbia de micos. Resulta que l'ésser humà en qüestió era un bosquimà, un d'una raça a la qual els científics no situen molt a dalt en l'escala humana, però per a la persona mitjana, no científica, que configurava la multitud de visitants, hi havia alguna cosa de l'exposició que resultava desagradable.

L'ésser humà engabiat era el petit home negre, Ota Benga, portat recentment a aquest país de les jungles centreafricanes l'explorador S.P. Verner. El professor Verner va entregar recentment Benga al Zoològic de Nova York perquè el cuidaren i es feren càrrec d'ell. Ahir, quan li van permetre sortir de la gàbia, tenia constantment un cuidador que el vigilava. A Benga sembla agradar-li el seu cuidador. Provablement sigui positiu que benga no tingui la capacitat de pensar amb massa profunditat. Si ho fes, és improvable que es sentís orgullós de sí mateix quan es va despertar al matí i es va trobar sota el mateix sostre que els orangutans i els micos, perquè ahí és on realment es troba.

La notícia de què el pigmeu estaria exposat va fer que durant la tarda d'ahir acudissin als parc zoològic més visitants que altres tardes de dissabte. La casa dels micos -o, millor dit, primats- és el centre de la família d'animals del director Hornaday.

Per a fer les vides dels orangutans més interessants i fer més visibles les seves accions pels visitants, s'ha construït una gàbia d'acer a l'extrem sud de la casa dels primats. Durant els dies més frescos de la setmana passada, els ximpanzés van evitar la gàbia oberta. Són molt sensibles al fred i van preferir posar-se sota la palla a l'interior de la casa dels micos.

Com els seus companys de casa, els orangutans i els micos, Benga té una habitació dins de l'edifici. Com les de la resta, la porta dóna a una gàbia pública.

Una multitud que oscil·lava entre 300 i 500 persones van veure, ahir, al petit home negre divertir-se a la seva manera. No li agraden les multituds, especialment els nens, que l'incordien. Així que va teixir hamaques i estores, que sap fer, va parlar amb el lloro, portat juntament amb ell de la jungla, i va disparar amb el seu arc i les seves fletxes a diversos punts marcats dintre de l'àmplia gàbia. Perquè ho poguès fer, els treballadors del zoo havien disposat munts de palla contra un costat de la gàbia. Els nens van gaudir molt amb això, especialment quan fallava, cosa que va passar molt poques vegades. Després feia carasses.

Una mica després del migdia, van permetre a Benga sortir al bosc. Un cuidador l'obserbava a distància. És poc provable que ningú hagi vist un mortal més feliç. Agafant el seu arc i les seves fletxes, es va endinsar al bosc saltant i va córrer d'una banda a l'altra.

En llibertat, Benga semblava estar novament a l'Àfrica. Escodrinyava l'interior de cada tronc i observava els arbres i arbustos a la recerca d'ocells i esquirols. Però, les multituds no trigaven a trobar-lo i havia de tornar a moure's. A la fi, el cuidador va haver de tornar-lo a la casa dels micos.

Però no era fàcil mantenir-lo allà. Amb freqüència apareixia a la porta, i amb una mirada molt fàcil de comprendre pels cuidadors, els deia que preferia estar entre arbres i erbustos. El van soltar novament i va marxar caminant cap al restaurant. El cuidador el va seguir. Sembla que Benga ha adquirit aquest costum civilitzat des que va arribar. Li encanten els refrescs.

Benga es va pagar el refresc amb els diners que li havia donat el fotògraf del zoo, per a qui havia posat abans.

No hi ha hagut cap intenció de donar a Benga una apariència grotesca. Porta pantalons blancs i una jaqueta caqui. La sola part del cos que porta nua són els peus.

Publicat el 9 de setembre de 1906. Copyright © The New York Times

 

Aquesta altra fotografia mostra una nena petita congolenya, exposada i possiblement sent alimentada per un membre del públic a l'Expo 1958, la fira Mundial de Brusel·les, com a part del “poblat” congoleny exposat en interès dels visitants.

 

Tant sobre el que pensar...